China´s Social Credit System

Mange vil sammenligne Kinas social credit system med den ene episoden av Black Mirror hvor alle er sykelig opptatt av å fremstå perfekte, dele alt de gjør og rangere hverandre hver gang de går forbi hverandre. I Kina har dette marerittet blitt til virkelighet.

Hver innbygger skal begynne å bli evaluert til et poengsystem ved hjelp av søkehistorikk, hva du shopper, utdanningen din, rulleblad, hvordan du er på sosiale medier, og andre faktorer som kan spille inn. Scoren skal være på tre sifre, og hvis den er for lav vil det bli konsekvenser. Du kan ikke søke på visse jobber, barna dine vil ikke få sjansen til å gå på bra skoler, du får ikke ta opp lån og akkurat som i episoden av Black Mirror: du vil ikke få kunne reise. Allerede har ni millioner mennesker for lav score til å kunne gjøre noen av disse tingene. De får ikke kjøpt flybilletter til å fly innenlands engang. Tre millioner mennesker har blitt stoppet fra å kjøpe business-class billetter. Systemet er ute etter å straffe kun «dårlige» passasjerer, og dårlige ting å gjøre er for eksempel snike på offentlig transport, urinere i offentligheten og å røyke på steder det ikke er lov. Det verste må være at hvis du ikke betaler regningene dine i tide, vil du få lavere hastighet på nettet ditt. Spiller du videospill for lenge, sløser du penger på dumme ting og poster for mye på sosiale medier? Da skjer det fort at du får en dårlig score og da mister rettigheten til å enten kunne fly eller ha bra nett. Er du ute og går tur med hunden din uten å ha på bånd, tar de hunden din. Men hva med de som har god score? Har du en god score får du flere match på datingsider, du får rabatt på strømregningen din, kan leie ting uten å betale depositum, og får mindre rente når du låner i bank. Du har flere fordeler og livet generelt er bedre. Selvfølgelig.

Kina la frem planene om dette systemet i 2014, nå har dette blitt gjort i noen byer, men vil bli satt til verks over hele Kina innen 2020. Kinesere vil daglig bli overvåket og vurdert av myndighetene, og en algoritme vil kunne bestemme om noen vil kunne få en bra jobb eller ikke. Hva er grunnen til at den kinesiske regjeringen ønsker dette systemet? Selv markedsfører den kinesiske regjeringen det sosiale systemet på ved å si at de ønsker å forbedre tilliten til menneskene i landet, og bygge kulturen opp med oppriktighet. Men presidenten i Kina har selv uttalt at de alltid må dominere cyberspace og poengsystemet er da en måte på å kontrollere sine innbyggere enda mer enn før. Er dette en god idé for resten av verden? K

https://nordic.businessinsider.com/china-social-credit-system-punishments-and-rewards-explained-2018-4

https://www.aftenposten.no/verden/i/el57g/Spiller-de-videospill_-trekkes-de-i-poeng-Kina-skal-bruke-Big-data-til-a-overvake-alle-innbyggernes-bevegelser

One thought on “China´s Social Credit System

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *